Pazar Araştırması ve E-Ticaret

Pazar Araştırması ve E-Ticaret

E-ticaret ile uğraşmayı düşünen her işletmenin bu sektörde başarılı olabilmesinin en büyük sırlarından birisi pazar araştırması yapmaktır. Siz de e-ticaret sektöründe yer almak istiyorsanız fakat buna nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız doğru yerdesiniz. Yazımızı okumaya devam etmenizi öneririz çünkü tüm ticari alanlarda önemli yere sahip olan pazar araştırması, e-ticaretin de vazgeçilmez parçalarından biri. Hazırsanız başlayalım. 


Pazar araştırması nedir?

Ürünlerin satıldığı mecralara genel olarak pazar adı verilmektedir. Ürün satışı için hedef pazar, potansiyel müşteriler ve onların tercihleri, fiyat araştırmaları ve rakipler hakkındaki verilerin doğru bir biçimde toplanması ve analiz edilmesi işlemine pazar araştırması adı verilmektedir.


Pazar araştırması yöntemleri nelerdir?

1. Anketler

Hızlı sonuç veren ve uygulaması oldukça basit olan bu yöntemde, katılımcılara sorular sorulmaktadır. Bu işlem fiziksel ya da dijital ortamlarda yapılabilmektedir.


2. Odak Grupları

Odak gruplarında belli özelliklere sahip kitleler olmalıdır. Bu kitlelerin bir araya gelerek bir yönetici gözetiminde konuşmalar yapılmasını içerir. Aynı anket yönteminde olduğu gibi, bu yöntemde de fiziksel ortamlar ya da dijital ortamlar kullanılabilmektedir. 


3. Gözlemler

Pazar araştırmasının yapılmasında en kolay yöntemlerden biri gözlemlerdir. Maliyet olarak düşük olan bu yöntemde dikkat edilmesi gerekenler doğal bir şekilde ve halka açık olan market gibi alanlarda yapılıyor olmasıdır.


4. Yüz Yüze Görüşmeler

Mülakat olarak da bilinen bu yöntemde, görüşmeye gelen kişiye sorular sorulması ve onun verdiği cevapların analizi esastır.


5. Deneyler ve Saha Denemeleri

Bu yönteme örnek olarak A/B testi verilebilir.


Pazar araştırması neden yapılmalıdır?

Her ne iş yaparsanız yapın, bir işe başlamadan önce ön hazırlık ve araştırma süreçlerinin yapılması gerekmektedir. Doğru bir şekilde yapılacak bir pazar araştırması;

  • E-ticaret siteniz için uygun olan müşteri profilini oluşturmanızı sağlar.
  • Müşterilerinizin beklentilerine uygun aksiyonlar almanıza yardımcı olur.
  • Satışlarınızı etkileyecek her türlü unsuru analiz etmenize olanak tanır.
  • Satışlarınızı arttırmaya yönelik yeni stratejiler geliştirmenizi sağlar.
  • Yaşanması muhtemel sorunlara karşı önlemler almanıza yardımcı olur.
  • Rakiplerinizi tanımanızı sağlar. Böylece onlardan bir adım önde olmak için neler yapmanız gerektiği konusunda size destek olur.