Etbis (Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi) Nedir?

Etbis (Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi) Nedir?

Geleneksel ticaret yöntemlerinin günümüzde sanal ortama kaymasıyla tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de e-ticaret alanında faaliyet gösteren firmaların ve işletmelerin sayısında azımsanamayacak bir artış gözlenmektedir.

Sizin de tahmin edebileceğiniz gibi e-ticaret alanında aktif olan işletmelerin sayısı arttıkça bu web sitelerini kontrol etmek de o kadar zorlaşmaktadır. İşte ETBİS yani elektronik ticaret bilgi sistemi dediğimiz platform, e-ticaret faaliyetlerini kayıt altına alırken, verilerin takip edilmesini ve kontrollerini sağlamaktadır.


ETBİS’e nasıl kayıt yapılır?

ETBİS kaydının yapılabilmesi için öncelikle gerçek ve tüzel kişiler için vergi kimlik numarası veya MERSİS numarasına ihtiyaç bulunmaktadır. Esnaf ve sanatkârlar için ise TC kimlik numarası ve vergi kimlik numarası gerekmektedir. Ayrıca esnaf ve sanatkârlar için ESBİS kaydı da gerekli olacaktır.

Tüm bu saydığımız bilgiler elinizde var ise, başvurunuzu tamamlamak için e-devlet üzerinden ETBİS’e giriş yapmalısınız. E-devlet şifreniz yok ise, öncelikle e-devlet şifresi almanız gerekmektedir.

ETBİS ana ekranına giriş yaptıktan sonra, ETBİS’e kayıt ol seçeneğine tıklayın. E-devlet ile giriş yaptığınız için tüm bilgilerinin sistem üzerinden aktarılacak ve kayıtlı olan işletmeleriniz ekranda görünür durumda olacaktır. Buradan istediğiniz işletmeyi seçerek mail adresi ve telefon bilgilerini de doldurduktan sonra işlemlerinize devam edebilirsiniz. 


ETBİS’e kayıt olmak zorunlu mu?

Kendilerine ait e-ticaret sitesi ya da mobil uygulaması bulunan hizmet sağlayıcıların ETBİS’e kayıt olması zorunludur. Bu  zorunluluğu yerine getirmeyenlere ise idari para cezası verilebilmektedir.


Hizmet sağlayıcı ETBİS üzerinden neler yapabilir?

Kayıtlı siteleri görüntüle seçeneğine tıklayarak, kaydettiğiniz sitelerin kontrollerini yapabilirsiniz. Faaliyeti sona ermiş bir web siteniz var ise, faaliyeti durdur seçeneğine tıklayarak sitenizin güncel durumunu değiştirebilirsiniz. 

Faaliyeti durdur seçeneğinin sol yanındaki kaleme tıkladığınızda yeni bir sayfa açılır. Burada sitenize logo ekleyebilir, yüklü logoyu kaldırabilir ve siteniz hakkında açıklama ekleyebilirsiniz.

Faaliyeti durdur seçeneğinin sağ yanındaki siteye git seçeneği ise, tamamladığınız adımları görmenizi sağlar. Bu adımlar ise şunlardır;

  • Mal ve Hizmetler
  • KEP Adresleri
  • Ödeme ve Elektronik Para
  • Kargo ve Lojistik
  • Altyapı Sağlayıcıları
  • Bankalar
  • Veritabanları
  • Adres Bilgileri
  • E-ihracat işlemleri
  • Site Doğrulama